Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


928 Sárvár - Zalabér-Batyk

vasútvonal leírása

A vasútvonal állomásai

    <b>Zalabér-Sárvár-Bük-Kőszegi HÉV</b> (később Dunántúli HÉV)
A vasútvonal Helyi Érdekű Vasútként épült, 1913. november 9-én nyitották meg személy és áruforgalomra. A vonal első, Sárvár és Bük közötti részét 1913. szeptember 27-én adták át a forgalomnak, míg a teljes vonal megnyitóját november 8-án tartották.

A Sárvár-Zalabér szakasz Sárváron a 20 Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely vonalba kapcsolódik, illetve a vasútvonal folytatódik 914-es számmal Hegyfalu-Bük-Répcevis-országhatár-Locsmánd-Felsőlászló irányába, ahonnan egészen Kőszegig vezetett a pálya.
A szakasz déki végén Zalabér (vonalkorrekció után később Zalabér-Batyk) állomásnál a 25 Boba-Ukk-Zalabér-Zalaszentiván-Zalaegerszeg vasútvonalba, valamint a már forgalommal nem rendelkező 24 Zalabér-Batyk - Zalaszentgrót vonal csomópontjába kapcsolódott a pálya, mely egykor Sármelléken át Balatonszentgyörgyig vezetett (924 Zalabér-Balatonszentgyörgy).

<b>Vonalmegyszüntetés</b>
Az 1968-as közlekedési koncepció hatására döntött úgy az akkori vezetés, hogy 1975. május 31-én közlekednek a vonalon utoljára személy és tehervonatok. A forgalmat közútra terelték, a bezárást követően igen hamar pedig sor került a sínek felbontására.

Menetrend . Gyorsüzi . Minden jog fenntartva © 2022