Állomás kereső:
Állomások listája
Vasútvonalak listája


304 Széchenyihegy-Hűvösvölgy

vasútvonal leírása

A vasútvonal állomásai

    <b>Az építést megelőző tervek</b>
A széchenyi hegyi Gyermekvasút, akkori nevén Úttörővasút, építésének ötlete 1947-ben merült fel. Az országban eddig ismeretlen elképzelés volt, hogy egy vasútvonalat gyermekek üzemeltessenek, külföldi (Szovjetúnióbeli) példa azonban már létezett ekkor. Több elképzelés is született, hogy a nagy gyermekközösséget kovácsoló vasút hova épüljön. Egyik ilyen ötlet volt a Margitsziget, hogy az oda látogatókat szállíthassa a vasút. A Népliget is felmerült, illetve gondoltak Gödöllőre is, ahol a vasútállomást képzelték összekötni a kastéllyal. Ezek az elképzelések sík terepre épült vasutat képzeltek el, melyek megvalósítása és üzemeltetése is lényegesen olcsóbb lett volna.
A Csillebérci ifjúsági tábor szintén ebben az időszakban létesült, a vasút céljául végül a tábor megközelíthetőségét tűzték ki, és ezért indult a Széchenyi-hegyről. Az eredetileg tervezett útvonalat, mely a zugligeti 58-as villamos végállomásához vezetett volna, a nehéz terepviszonyok miatt meg kellett változtatni, ekkor vált véglegessé a nyomvonal terve, mely Hűvösvölgybe vezetett.
Érdekes adalék, hogy felmerült egy szárnyvonal építése is Szépjuhászné-Budakeszi között, ennek az összeköttetésnek a tervét azonban elvetették, és nem épült meg. [1]


Forrás:
[1] http://www.gyermekvasut.hu/tort.html

Menetrend . Gyorsüzi . Minden jog fenntartva © 2024